PET offentliggør ny vurdering af terrortruslen mod Danmark

24.01.2014

Pressemeddelelse:

PET offentliggør ny vurdering af terrortruslen mod Danmark

Center for Terroranalyse, CTA, har udarbejdet en opdatering af vurderingen af terrortruslen mod Danmark. Terrortruslen er fortsat alvorlig, men risikoen for at blive offer for terror i Danmark er stadig begrænset.

Konflikten i Syrien er central for terrortruslen mod Danmark og danske interesser. Først og fremmest kan danskere, som har deltaget i kamphandlinger i Syrien hos militant islamistiske grupper, vende hjem med både færdigheder og vilje til at gennemføre terroranslag.  En øget tilstedeværelse af personer med erfaring fra træning, samarbejde og kamp i en konfliktzone som Syrien øger risikoen for, at et angreb kan planlægges og udføres hurtigt og med større effekt. De hjemvendte har samtidig voksende gennemslagskraft hos unge danskere i islamistiske miljøer herhjemme, hvor de kan rekruttere nye unge til miljøerne og  til at rejse  til Syrien

CTA vurderer nu, at mindst 90 personer er udrejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe. 11 formodes dræbt.

Chef for PET, Jens Madsen, siger:

”Det er fortsat en af PET’s største opgaver at holde øje med de personer, som har planer om at rejse til Syrien for at kæmpe og dem, som vender hjem derfra. Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone. PET har derfor et intensivt samarbejde med nøglepersoner over hele landet, som er i kontakt med de miljøer, hvor de unge, der udrejser, færdes.”

Chefen for CTA, Søren Jensen, siger:

”Vi ser et stigende antal personer tilslutte sig de islamistiske miljøer i Danmark. Der  rettes fra disse miljøer i stigende grad trusler mod personer i Danmark, der af miljøerne opfattes som vantro, frafaldne eller krænkere af islam. Samtidig ser vi, at højreekstremistiske miljøer samler sig om kritik af islam. Dette kan medføre modreaktioner fra venstreekstremistiske såvel som fra islamistiske miljøer. En sådan gensidig radikaliseringsproces vil kunne øge terrortruslen i Danmark”.

Terrortruslen i Danmark er hovedsageligt rettet mod personer og lokaliteter med tilknytning til tegningesagen. Det må dog forudses, at militante islamister i stigende grad tager initiativ til at identificere andre terrormål.

Læs vurdering af terrortruslen her