PET efterforsker sag om iransk planlægning af et attentat på dansk grund

30.10.2018

PET har sammen med en række samarbejdspartnere igennem længere tid arbejdet med en meget usædvanlig og meget alvorlig sag. Sagen vedrører iransk efterretningsvirksomhed og planlægning af et attentat mod en person, der bor i Danmark.

Sagen var baggrund for den meget omfattende politiaktion, der fandt sted på tværs af landet den 28. september i år, som blandt andet indebar lukning af broer og indstilling af togtrafik.
Som oplyst af Københavns Politi dagen efter den store politiaktion, har PET i en periode arbejdet med en sag vedrørende konkrete trusler mod enkeltpersoner. PET har således siden foråret 2018 haft lederen af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) i Danmark under personbeskyttelse på grund af konkrete trusler, der efter PET’s vurdering udgår fra Iran.

I dagene op til den 28. september 2018 konstaterede PET, at en person observerede og fotograferede mod ASMLA-lederens bopæl. PET’s efterforskning, der foregik i tæt samarbejde med udenlandske samarbejdspartnere, gav grundlag for at antage, at den pågældende havde til hensigt at overdrage informationerne til en iransk efterretningstjeneste med henblik på, at informationerne skulle indgå i planlægningen af et attentat på dansk grund mod lederen af ASMLA.

Den pågældende person, der er norsk statsborger af iransk oprindelse, blev anholdt den 21. oktober og varetægtsfængslet i isolation den 22. oktober foreløbigt til den 8. november 2018. Retten har således fundet, at der er begrundet mistanke om, at den varetægtsfængslede i perioden fra den 25. til den 27. september har observeret og fotograferet mod lederen af ASMLA’s bopæl med henblik på at overdrage de indsamlede informationer til iranske myndigheder, og at han i den forbindelse har taget del i planlægning af et drab på ASMLA-lederen.

I forhold til den person, der nu sidder varetægtsfængslet i anledning af sagen, pågår der fortsat en efterforskning. Den pågældende nægter sig skyldig. Når efterforskningen er afsluttet, vil det være op til anklagemyndigheden og i sidste ende domstolene at vurdere den konkrete sag. Når PET i dag har grundlag for at sige, at vi mener, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat mod en i Danmark bosiddende person, er det imidlertid ikke kun baseret på sagen mod den varetægtsfængslede mand, men på et omfattende efterretningsarbejde.

Parallelt med efterforskningen af sagen er PET meget opmærksom på, hvorvidt medlemmer af ASMLA har overtrådt den danske straffelov eksempelvis ved at billige angrebet i Iran den 22. september 2018. Dette efterforskes af PET og Midt- og Vestsjællands politi.

Det er imidlertid afgørende at understrege, at uanset om det måtte vise sig, at de pågældende har gjort sig skyldige i strafbare forhold, kan det på ingen måde retfærdiggøre, at en fremmed efterretningstjeneste planlægger et attentat mod en person i Danmark.