Ny kampagne mod terrorfinansiering via velgørenhedsdonationer

23.01.2020

PET og en række interesseorganisationer lancerer i dag kampagnen ”Dit bidrag kan misbruges”.

Med kampagnen står PET og en række interesseorganisationer – herunder Dansk Røde Kors, Red Barnet og GirlTalk – nu sammen om at sætte fokus på terrorfinansiering via donationer til velgørende formål. Baggrunden for kampagnen er, at der de seneste år er set eksempler på, at indsamlinger til velgørende formål direkte eller indirekte misbruges til finansiering af terror.

Kampagnen sigter derfor på at oplyse danskerne om, at de skal være opmærksomme på, hvad og hvem de donerer penge til, så man ikke utilsigtet kommer til at donere penge til terror.

Oplysningskampagnen sker via sociale medier, hvor organisationerne og PET i en række korte interviews kommer med råd til, hvordan man skal forholde sig, og opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft og tjekke op på, hvad og hvem man støtter med sin donation, og evt. om den forening eller organisation, der støttes, er godkendt af Indsamlingsnævnet.

Det er PET, Justitsministeriet, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO) og Indsamlingsnævnet, der er afsendere på kampagnen.

Kampagnen findes på Facebook under navnet ditbidragkanmisbruges.

Se en liste over godkendte foreninger på Indsamlingsnævnets hjemmeside.
 
I forbindelse med kampagnen udgives også pjecen ”Dit bidrag kan misbruges”, der kan findes her. Pjecen er oversat til færøsk og grønlandsk til brug for færinger og grønlændere i Danmark.

Pjecen er også oversat til en række andre sprog og findes på følgende sprog somalisk, urduarabisk og engelsk.

Pjecen er produceret af PET og ISOBRO i samarbejde med Indsamlingsnævnet, Finans Danmark, Erhvervsstyrelsen, Skattestyrelsen, Finanstilsynet og Hvidvasksekretariatet.